گزارشی از معدن ثامن الحجج بجستان
به نام خدا
گزارش کار بازدید زمین و معدن:
محمد حامد آفتاب
معدن ثامن الحجج واقع در حومه بجستان در50کیلومتری شهر گناباد کار اکتشاف این معدن در سال 1372انجام شده است
این معدن سنگ مرمریت(کربنات کلسیم) استخراج میکند. مشخصات فیزیکی :جرم حجمی 2.7گرم بر سانتی متر مکعب – مقاومت فشاری675گرم بر سانتی متر مربع درصد رس زیر 2 درصد که رس عنصر مزاحم در سنگ ساختمانیست این سنگ از نظر فرآوری و ساخت ایده آل و عالیست.روش استخراج آن به صورت پلکانی معکوس بوده است که بهترین شیب استخراج 30تا40دجه است.
مراحل استخراج:آماده سازی،حفاری،برش،بلوک اندازی،قواره کردن،تعیین کیفیت،درجه بندی وحمل برای کارخانه و
فرآوری است.اصل استخراج بر مبنای برش وحفاریست.روش مرسوم در ایران برش با سیم الماسه است که هم کاملا اقتصادی وبهینه است و هم روی اکثر سنگ ها جواب میدهد.
برای حفاری از پایین مرحله بلوک زنی آغاز و اندازه ها به حفار داده میشود. از پایین که تمام شد سپس از بالا به وسیله ی دستگاه های اندازه گیری ،اندازه گیری ها صورت گرفته و چاله زده می شود چاله که به هم وصل شد از بالا و از طریق لوله پولیکا سیم ها را رد کرده و به صورت طولی از بالا تا پایین برش میزند که استاندارد ارتفاع سنگ 6تا7متر است نکته قابل توجه این است که گردش سریع سیم الماسه نیست که سنگ را زود تر میبرد بلکه سرعت عقب رفتن دستگاه برش هست که روی سرعت برش سنگ تاثیر دارد.
آهک های کرتاسه،ساختار تیپیک و تکتونیک پایین باعث شده که این منطقه قطب سنگ ایران شود.در بین سال های 77تا87
دراین منطقه حدود 20 معدن فعال بوده است و صادرات این منطقه به جنوب شرق آسیا،حوضه ی کشور های خلیج فارس بوده که به علت های سیاسی و هزینه های بالا متوقف شده است. عمده ی صادرات به محمود آباد اصفهان،مشهدوشمس آباد تهران صورت میگیرد.
فاکتور های درجه بندی :ثبات رنگ،سلامت،شش بر برش و کوپ دهی مناسب
سنگ های این معدن به 6درجه تقسیم میشوند که پلاک گیری با درجه سنگ رابطه ی مستقیم دارد به طور مثال یک سنگ مرغوب درجه 1در هر تن 10متر پلاک میدهد که در بهترین حالت 40درصد سنگ درجه1و2و3 وجود دارد.